ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πιο αναγνωρισμένη και αποτελεσματική θεραπεία για το Λεμφοίδημα τα τελευταία χρόνια, θεωρείται η Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (C.D.T.)

Εφαρμόζεται από Εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές στο Λεμφοίδημα και περιλαμβάνει :

 1. Αξιολόγηση
 2. Λεμφική Μάλαξη (M.L.D.)
 3. Διαλείπουσα Συμπίεση με Αεροθαλάμους (LYMPH PRESS SYSTEM)
 4. Κινησιοθεραπεία
 5. Συμπιεστική Περίδεση
 6. Συμπιεστικές Ελαστικές Κάλτσες και Μανίκια
 7. Ενημέρωση – Εκπαίδευση του Ασθενούς

Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT)

1. Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση γίνεται από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή τόσο στην αρχή, όσο και κατά την διάρκεια της θεραπείας. Κατά την διάρκεια της αξιόλογησης λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενή, γίνεται μέτρηση σε διάφορα σημεία τόσο στο πάσχον μέλος, όσο και στο υγιές και λαμβάνονται κάποιες φωτογραφίες, για να μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης γίνεται έλεγχος της γενικότερης φυσικής κατάστασης του ασθενή (περιορισμός κινήσεων, μυική αδυναμία, ελαττωμένη αερόβια λειρουργία κ.ά.)

2. Λεμφική Μάλαξη (M.L.D.)

Λεμφική μάλαξη δια χειρός για την κινητοποίηση και παροχέτευση του λεμφικού υγρού, ώστε να απομακρυνθεί από την πάσχουσα περιοχή. Η Λεμφική Μάλαξη (Λεμφική Αποσυμφόρηση) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ειδικούς χειρισμούς και  τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης, που αυξάνουν την δραστηριότητα των φυσιολογικών λεμφικών αγγείων και αδένων, με σκοπό την διευκόλυνση της μετακίνησης του λεμφικού υγρού από την περιοχή συσσώρευσης. Χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην δημιουργία ενός παράπλευρου λεμφικού δικτύου και να αλλάξει την κατεύθυνση της λέμφου σε υγιή λεμφικά αγγεία και λεμφαδένες.

Με την Λεμφική Αποσυμφορητική Μάλαξη (M.L.D.) ενεργοποιείται η λεμφική κυκλοφορία, η αγγειακή κυκλοφορία στο σώμα, τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και  επιτυγχάνεται μια έντονη καταπραυντική και αναλγητική δράση για τον οργανισμό.

Λεμφική Μάλαξη (MLD)

3. Διαλείπουσα Συμπίεση Με Αεροθαλάμους (LYMPH PRESS SYSTEM)

Η εξέλιξη των ιατρικών συσκευών τα τελευταία χρόνια, μας έχει δώσει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος, με θεαματικά αποτελέσματα, τον Λεμφικό Κυκλοφορητή. Είναι μια ειδική συσκευή που ασκεί περιοδική πίεση με αέρα στην πάσχουσα περιοχή (χρησιμοποιώντας ειδικούς εφαρμοστές), από την περιφέρεια προς το κέντρο με καθορισμένη συχνότητα και πίεση (ρυθμιζόμενη κατάλληλα από τον ειδικό Φυσικοθεραπευτή). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιστροφική κίνηση του αίματος των φλεβών, η καλή λεμφική κυκλοφορία, η απορρόφηση του οιδήματος και μια γενικότερη μάλαξη των μυών.

Λεμφικός Κυκλοφορητής (2)

4. Κινησιοθεραπεία      

Εφαρμόζονται από τον Φυσικοθεραπευτή ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων για την αύξηση του εύρους κίνησης και για την μείωση της μετεγχειρητικής δυσκαμψίας. Στην συνέχεια δίνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του Λεμφοιδήματος, για την αύξηση της ελαστικότητας, την μυική ενδυνάμωση και την βελτίωση της αερόβιας λειτουργίας. Η κίνηση είναι το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας, μιας και έχει αποδειχθεί ότι  οι μύες δρουν ως αντλίες για την αύξηση της ροής της λέμφου και την ώθηση της λέμφου προς το κέντρο για να εισέλθει στη φλεβική κυκλοφορία. Επαναφέροντας την σωστή λειτουργία του μυικού συστήματος και των αρθρώσεων, θα μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Λεμφικού Συστήματος και το πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

5. Συμπιεστική Περίδεση

Η Συμπιεστική Περίδεση χρησιμοποιείται μετά την Λεμφική Αποσυμφόρηση, για να διατηρήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Χρησιμοποιούνται ειδικοί επίδεσμοι και υλικά.

4fa2f68c8c185.preview-300

6. Συμπιεστικές Ελαστικές Κάλτσες και Μανίκια

Οι Συμπιεστικές Κάλτσες και τα Μανίκια χρησιμοποιούνται συνήθως μετά το πέρας των θεραπειών και αφού έχει περιοριστεί αρκετά το οίδημα. Συνήθως γίνονται κατά παραγγελία παίρνοντας μετρήσεις σε διάφορα σημεία στο πάσχον μέλος.

7. Ενημέρωση – Εκπαίδευση  του Ασθενούς

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του ασθενή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του Λεμφοιδήματος, αλλά και ως μέθοδος αυτοθεραπείας.

 • Ακολουθήστε καθημερινά το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που σας έχει δώσει ο Φυσικοθεραπευτής σας
 • Κάντε συχνά αεροβική άσκηση (περπάτημα, κολύμπη κ.ά.)
 • Τοποθετείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πάσχον μέλος σε ανάρροπη θέση
 • Να φοράτε το ειδικό γάντι και τις κάλτσες συμπίεσης
 • Ελέγχετε καθημερινά το πάσχον μέλος για αλλαγές (απότομη αύξηση του οιδήματος) και για σημεία λοίμωξης (ερυθρότητα, πόνος, θερμότητα, οίδημα, πυρετός). Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν υπάρχουν ύποπτες ενδείξεις.
 • Φροντίστε σχολαστικά το δέρμα σας με ενυδατικές κρέμες και τα νύχια με αντισηπτικά
 • Μην φοράτε σφιχτά ρούχα, δακτυλίδια, βραχιόλια στο πάσχον μέλος
 • Προσοχή στην χρήση αιχμηρών αντικειμένων (ψαλίδια, βελόνες, μαχαίρια κ.ά)
 • Χρησιμοποιείστε γάντια για τις δουλείες του σπιτιού
 • Μην σηκώνετε ή μεταφέρετε βαριά αντικείμενα
 • Μην δίνετε αίμα από το πάσχον μέλος
 • Προσοχή στις ακραίες θερμοκρασίες και περιορίστε την έκθεση στον ήλιο
 • Χρησιμοποιείστε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή στο πάσχον μέλος
 • Μην μετράτε την πίεση από το οιδηματώδες χέρι
 • Προσπαθείστε να διατηρήσετε χαμηλό σωματικό βάρος
 • Σε περιπτώσεις που είχατε ακολουθήσει Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (C.D.T.) κατά τον παρελθόν και παρατηρείτε ξανά αύξηση του οιδήματος , επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή σας για να κάνετε κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες